فهرست مطالب

زراعت دیم ایران - سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

نشریه زراعت دیم ایران
سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم روحی صفحات 1-15
    به منظور بررسی پاسخ گندم آذر2 به تغییرات فاصله ردیف و میزان بذر و تعیین تراکم مطلوب در شرایط دیم مناطق سردسیر یک بررسی دو ساله(1388 و 1389) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم قاملو واقع در استان کردستان انجام شد. از یک طرح کرت های نواری با سه تکرار استفاده شد. چهار فاصله ردیف 15، 5/ 17، 20 و 25 سانتی متری و چهار میزان بذر 350، 400، 450 و 500 دانه در متر مربعی به ترتیب فاکتورهای افقی و عمودی آزمایش را تشکیل دادند. نتایج بیان گر اثر معنی دار فاصله ردیف بر عملکرد دانه، تعداد سنبله در متر مربع و شاخص برداشت بود. میزان بذر نیز به جز وزن هزار دانه اثر معنی داری بر سایر صفات مورد بررسی نداشت. بیش ترین میزان عملکرد دانه در فاصله ردیف 15سانتی متر به مقدار 3506 کیلوگرم در هکتار و کم ترین آن در فاصله ردیف 25 سانتی متر به میزان 2624 کیلوگرم در هکتار مشاهده شد. فاصله ردیف 15 سانتی متر با تولید 638 سنبله نسبت به فواصل ردیف دیگر از برتری معنی دار برخوردار بود. بیش ترین وزن هزار دانه (29 گرم) در فاصله ردیف 15 سانتی متری مشاهده شد. درحالی که فاصله ردیف 25 سانتی متری بیش ترین میزان تولید دانه در سنبله را داشت (22 دانه در هر سنبله). به دلیل عدم تفاوت معنی دار بین مقادیر بذر به ترین توصیه برای آرایش کاشت رقم آذر2 در مناطق سرد و مرتفع دیم فاصله ردیف 15 سانتی متر و میزان بذر 350 تا 400 دانه در متر مربع یا 140تا160 کیلوگرم در هکتار می باشد.
    کلیدواژگان: فاصله ردیف، میزان بذر، گندم، عملکرد دانه، اجزای عملکرد
  • زین العابدین شم آبادی صفحات 17-28
    به منظور بررسی اثر روش خاک ورزی حفاظتی بر استفاده بهینه از سوخت و بارندگی، آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تیمار کشت مستقیم (NT)، کم خاک ورزی (RT)، کشت رایج با و بدون جمع آوری کلش (CT1، CT2) در 5 تکرار در تناوب گندم- آفتابگردان و به مدت 4 سال در منطقه کالپوش شاهرود انجام شد. نتایج نشان داد، بین تیمارهای مختلف آزمایش از نظر حفظ بقایا احتلاف معنی دار در سطح 1% وجود داشت. کاشت مستقیم و روش رایج بیشترین و کمترین مقدار حفظ بقایا را دارا بودند. در سال اول آزمایش بین تیمارهای آزمایش اختلاف رطوبت موجود در خاک در اعماق مختلف معنی دار نبود. تیمارهای کشت رایج و مستقیم به ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد گندم را داشتند (%5>P). در سال چهارم، محتوای رطوبت خاک در عمق 20-5 سانتیمتری اختلاف معنی دار آماری داشت. بیشترین وکمترین مقدار ذخیره رطوبت به ترتیب مربوط به تیمارهای کاشت مستقیم و روش رایج بود. در سال چهارم هرچند از نظر عملکرد بین تیمارها احتلاف معنی دار وجود نداشت، ولی بیشترین وکمترین عملکرد گندم به ترتیب مربوط به تیمار کم خاک ورزی روش رایج بود. از نظر مصرف سوخت و زمان انجام عملیات، بیشترین و کمترین مقدار مربوط به روش رایج و کاشت مستقیم بود. بیشترین وکمترین مقدار بهره وری سوخت مربوط به تیمار کاشت مستقیم و روش رایج بود. با توجه به روند عملکرد محصول و بهره وری مصرف سوخت و به منظور حفظ رطوبت خاک و استفاده بهینه از سوخت در شرایط دیم، استفاده از روش های خاک ورزی حفاظتی (کم خاک ورزی و کاشت مستقیم) به جای شخم با گاوآهن برگرداندار توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بهره وری سوخت، خاک ورزی، رطوبت خاک، عملکرد گندم
  • غلامرضا حیدری_بهنام حسن زاده_عادل سی و سه مرده_یوسف سهرابی_یحیی امام_محمد مجیدی صفحات 29-44
    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف گوگرد و منگنز بر خصوصیات فیزیولوژیک آفتابگردان تحت سطوح مختلف آبیاری، در بهار سال 1389، آزمایشی درمزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. سه سطح آبیاری شامل شاهد (3- بار)، تنش ملایم (8- بار)، تنش شدید (12- بار)، به عنوان فاکتور اصلی در نظر گرفته شد. دو سطح کود گوگرد شامل عدم مصرف (شاهد) و مصرف 30 کیلوگرم در هکتار و دو سطح کود منگنز شامل عدم مصرف (شاهد) و مصرف یک کیلوگرم منگنز در هکتار به صورت فاکتوریل، به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد تنش خشکی با تاثیر بر تبادلات گازی، میزان فتوسنتز را کاهش داد. همچنین نتایج آزمایش نشان داد که مصرف کود گوگرد باعث کاهش میزان کلروفیل b شد. تنش خشکی محتوای نسبی آب برگ (RWC) را کاهش و درصد خسارت به غشای سلولی را افزایش داد. نتایج نشان داد که در شرایط تنش خشکی نسبت به شرایط آبیاری مطلوب، میزان فعالیت آنزیم کاتالاز کاهش و فعالیت آنزیم پراکسیداز افزایش پیدا می کند. علاوه بر این، مشخص شد که کاربرد کود منگنز فعالیت آنزیم کاتالاز را افزایش می دهد. به طور کلی مصرف کود گوگرد نسبت به مصرف کود منگنز به میزان بیشتری باعث افزایش تعدیل اثرات تنش خشکی شد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، تنش خشکی، فتوسنتز، پراکسیداز، کاتالاز
  • حسین رضوانی، جعفر اصغری، سید محمدرضا احتشامی*، بهنام کامکار صفحات 45-62

    آزمایش مزرعه ای با هدف بررسی تغییرات توزیع عمودی سطح برگ و ماده خشک ارقام مختلف گندم در تراکم های مختلف خردل وحشی در دو سال زراعی (91-1389) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان وابسته به مرکز تحقیقات کشاورزی استان گلستان انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. عوامل آزمایش شامل چهار رقم گندم (آرتا، تجن، مغان و مروارید) و پنج تراکم خردل وحشی (0، 4، 8، 16 و32 بوته در مترمربع) بود. نتایج تجزیه مرکب نشان داد که اثر سال بر ضریب استهلاک نوری، کارآیی مصرف نور و توزیع عمودی سطح برگ و ماده خشک معنی دار نبود، اما اثر برهمکنش رقم و تراکم خردل وحشی معنی دار بود. در این پژوهش مشخص شد که میزان تجمع ماده خشک و نیز میزان سطح برگ در تمامی لایه های مورد بررسی در رقم مروارید بیشتر از ارقام دیگر در شرایط رقابت و در شرایط خالص بود. همچنین در شرایط رقابت ارقام گندم سطح برگ و ماده خشک بیشتری را به لایه های بالایی کانوپی اختصاص دادند که این امر در رقم مروارید و مغان مشهودتر بود. میانگین ضریب استهلاک نوری در دو سال اجرای آزمایش در حداکثر تراکم خردل وحشی در ارقام مروارید، مغان، آرتا و تجن به ترتیب 23/ 0، 51/ 0، 63/ 0 و 65/ 0 بود که بیشترین آن به رقم تجن و کمترین آن به رقم مروارید اختصاص یافت. در مجموع رقم مروارید به دلیل داشتن توزیع عمودی سطح برگ مناسب تر، ضریب استهلاک نوری کمتر و کارآیی مصرف نور بالاتر عملکرد دانه بیشتری از سه رقم آرتا، تجن و مغان داشت.

    کلیدواژگان: رقابت علف هرز، سطح برگ، ضریب خاموشی نور، عملکرد دانه، گندم
  • عبدالعلی غفاری، وحیدرضا قاسمی، ادی دپائو صفحات 63-74
    هدف از پهنه بندی اگروکلیمای ایران با روش یونسکو، ارائه تصویری گویا از نقش کلیدی اقلیم در تولیدات زراعی به دست اندرکاران بخش کشاورزی از جمله تولیدکنندگان، محققان، برنامه ریزان و تصمیم گیران است. نقشه های ترسیمی با استفاده از میانگین داده های دراز مدت (98- 1973) بارندگی، درجه حرارت، رطوبت نسبی، تشعشع و سرعت باد ایستگاه های هواشناسی اصلی داخلی و کشورهای همجوار از منابع متعدد جمع آوری و به محیط GIS وارد شدند. تبخیر و تعرق مطلق (ETP) از داده های هواشناسی جمع آوری، محاسبه و به اطلاعات قبلی اضافه شد. با استفاده از نرم افزارهای محیطGIS و مدل رقومی ارتفاع (DEM) نقشه های انفرادی و تلفیقی (همپوشانی لایه های اطلاعاتی) در یک مدل اقلیم- مکان تهیه شدند. نتایج نشان داد که بر مبنای سه معیار اصلی طبقه بندی یونسکو یعنی رژیم رطوبتی، تیپ زمستان و تابستان، 28 پهنه اقلیمی در ایران قابل تشخیص می باشد که نشانگر تنوع قابل ملاحظه آب و هوایی ایران می باشد. از این تعداد 6 ناحیه (منطقه خشک با زمستان خنک و تابستان گرم، منطقه خشک با زمستان خنک و تابستان خیلی گرم، منطقه خشک با زمستان معتدل و تابستان خیلی گرم، منطقه نیمه خشک با زمستان سرد و تابستان گرم، منطقه نیمه خشک با زمستان خنک و تابستان گرم، منطقه نیمه خشک با زمستان سرد و تابستان معتدل) بیش از 90 درصد کشور را شامل می شود. این مطالعه نشان داد که استفاده از روش یونسکو برای تهیه نقشه های آب و هوایی کاربرد داشته باشد و اطلاعات آن برای بهره برداران و تصمیم گیران مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پهنه بندی اقلیم، رژیم رطوبتی، تیپ زمستان و تابستان، روش یونسکو و GIS
  • سیما پاکروان اصل، غلامرضا ولیزاده*، عباس صمدی، خشنود علیزاده، جلیل اصغری صفحات 75-82

    این بررسی به منظور تعیین اثرات باقیمانده فسفر از زراعت گندم بر جذب فسفر، عملکرد ماشک گل سفید و برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک انجام شد. آزمایش مزرعه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار با تیمارهای بقایای فسفر 0، 15، 30 و 45 کیلوگرم در هکتار پنتا اکسید فسفر از منبع سوپرفسفات تریپل در تناوب گندم اتنخاب شد. بذور ماشک در کرت های انتخاب شده مطابق دستورالعمل کاشته شد. مواظبت های زراعی و برداشت انجام گردید و داده های آماری جمع آوری و تجزیه آماری شدند. نتایج تجزیه آماری نشان داد فسفر باقیمانده خاک از تیمار های گندم جذب فسفر، عملکرد ماشک، مواد آلی، میانگین قطر خاکدانه و ظرفیت تبادل کاتیونی خاک را بطور معنی دار ی افزایش داد. بعلاوه فسفر باقیمانده تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه و شاخساره، تعداد خوشه، غلظت و جذب فسفر دانه در سطح پنج درصد(P≤ 0.05) و بر وزن هزار دانه ماشک در سطح یک درصد (P≤ 0.001) داشت. با افزایش باقیمانده فسفات در خاک، ارتفاع گیاه و تعداد گره های فعال در ریشه ماشک نیز افزایش یافتند و بیشترین عملکرد دانه و بیوماس از تیمار P45 بدست آمد. از این مطالعه استنباط می شود فسفر باقیمانده در جذب فسفر، رشد ماشک، افزایش ماده آلی خاک از طریق تولید ریشه، بهبود ساختمان و ظرفیت تبادلی خاک موثر است و گیاه ماشک توانایی استفاده از فسفر باقیمانده خاک را دارد.

  • خشنود علیزاده، موسی ارشد صفحات 83-90
    ارقام متحمل به سرمای گلرنگ میتوانند بعنوان یک محصول پاییزه در مناطق دیم سردسیر ایران مورد استفاده قرار گیرند. به منظور ارزیابی ظرفیت تحمل سرما در درون مواد ژنتیکی بومی کشور، 56 ژنوتیپ انتخابی از توده های بومی مناطق مختلف ایران، تحت شرایط کنترل شده و نیز شرایط طبیعی مزرعه در زمستان1392 و 1393 مورد بررسی قرار گرفتند. در شرایط کنترل شده، میزان بقای گیاهک های خوگرفته به سرما بعد از12 الی 20 ساعت در معرض انجماد ارزیابی شد به نحوی که تا رسیدن به دمای C°19-، هر ساعت 2 درجه از دما بصورت پیوسته کاسته می شد. در آزمایش مزرعه ای در شرایط طبیعی نیز بعد از آبیاری در پاییز گیاهک ها در مرحله دو برگی کامل در معرض سرمای زمستان قرار گرفتند. در هر دو شرایط بین ژنوتیپ ها یک تنوع وسیعی از لحاظ تحمل سرما وجود داشت. میزان بقا در شرایط کنترل شده بعد از 12 ساعت در دمای C°3- برابر 0 تا 100 و بعد از 12 ساعت در دامنه 0 تا 20 % بود. درصد سبز در مزرعه برای تمام لاین ها در پاییز کامل بود ولی سطح سبز کرتها در بهار و بعد از خسارت زمستان از 1 تا 90 درصد تغییرت نشان داد. مقدارضریب همبستگی بین دمای مرگ 50% از گیاهک ها (LT50) و اکثر خصوصیات مورد بررسی در مزرعه، منفی بود که نشان از موازی بودن نتایج آزمایش در شرایط کنترل شده با نتایج مزرعه داشت. در نهایت بر اساس نتایج این پژوهش، 15 ژنوتیپ متحمل به سرما جهت مطالعات بیشتر انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: دیم سردسیر، گلرنگ، یخبندان، تنش
|
  • E. Roohi Pages 1-15
    To study the response of bread wheat cv. Azar2 to row spacing and seeding rate and to determine the desirable density under cold rainfed conditions a two-year study (2008 and 2009) was carried out in Qamloo research station located in Kurdistan. Four rows spacing including 15, 17.5, 20 and 25 cm as horizontal factor and four seeding rates including 350, 400, 450 and 500 seed/m2 as vertical factor were assigned. Row spacing had significant effect on grain yield, spike per square meter and harvest index. Seed rate was not significant except for thousand kernel weight. The highest and the lowest grain yield values, 3506 and 2624 kg/ha, were observed in rows spacing of 15 cm and 25 cm, respectively. Row spacing of 15 cm with 638 spike/m2 and 29 g TGW was located over the others. The highest grain per spike (22 grain) were observed in rows spacing of 25 cm. Because of no significant difference among seeding rates, the best recommendation of Azar2 planting type for cold high elevation rainfed areas is row spacing of 15 cm and seeding rates of 350-400 grain /m2 or 140-160 kg/ha.
  • Z. Shamabadi Pages 17-28
    In order to study the effect of conservation tillage on optimum usage of fuel and precipitation, this research was conducted in wheat-sunflower rotation in shahrood for 4 years. The experimental design was RCBD with 5 replications and 4 treatments (direct seeding (NT), reduced tillage (RT), conventional sowing with and without residue gathering (CT1 and CT2)). Results showed, Soil inversion difference was significant among the treatments (p<0.01). Maximum and minimum of Soil inversion related to CT and NT, respectively. In first year, Soil moisture content difference in various depths wasn’t significant among the treatments. Wheat yield difference was significant among the treatments (p<0.05). Maximum and minimum of wheat yield related to CT and NT, respectively. In 4th year, Soil moisture content difference in 5-20 cm was significant among the treatments (p<0.05). Maximum and minimum of Soil moisture related to NT and CT, respectively. Although wheat yield difference wasn’t significant among the treatments, but Maximum and minimum of yield difference related to RT and CT, respectively. Maximum and minimum of fuel consumption and operation time, related to CT and NT, respectively. Maximum and minimum of fuel consumption productivity, related to NT and CT, respectively. Regard to crop yield and fuel consumption productivity, In order to Soil moisture maintain and optimum usage of fuel in rain-fed conditions, it may be recommended that moldboard plough can be replaced by conservation tillage methods (reduced tillage & direct seeding).
    Keywords: Fuel productivity, Soil moisture content, Tillage, Wheat yield
  • G. Heidari, B. Hasanzadeh, A. Siosemardeh, Y. Sohrabi, Y. Emam, M. Majidi Pages 29-44
    In order to evaluate the effect of different levels of sulfur and manganese application on physiological characteristics of sunflower under different irrigation levels an experiment was conducted in agricultural research Institute of Kurdistan University in spring 2011. A split plot factorial experiment was carried out based on randomized complete block design with 4 replications. Main plot contain three levels of irrigation: 1- control (-3 bar), 2- mild stress (-8 bar) 3- severe stress (-12 bar), and sub plot were contained 2 factor as: 2 levels of sulfur application (1- no application and 2- 30 kg/ha) and the two levels of manganese application (1- control and 2- use of 1 kg/ha manganese). Results indicated that drought stress reduced gas exchange and photosynthesis. Use of sulfur and manganese increased photosynthesis in compared with control and increased chlorophyll b content. Drought stress caused to reduce in relative water content with damaging to cell membrane simultaneously. In drought condition the activity of Catalase reduced but Peroxidase activity increased. Manganese application caused to increase in Catalase activity. Finally fertilizer application could adjust the effect of drought stress to some extent.
    Keywords: Sunflower, Drought stress, Photosynthesis, peroxidase, Catalase
  • H. Rezvani, J. Asghari, S.M.R. Ehteshami, B. Kamkar Pages 45-62

    In order to evaluate changes in the vertical distribution of leaf area and dry matter of wheat different cultivars in different densities of wild mustard, a field experiment was conducted in Agricultural Research Station Gorgan depended on Agriculture Research Center of Golestan Province during 2010-2012. The experiment design consisted of four randomized complete blocks in a factorial arrangement. The design consisted of two factors, four wheat cultivars (Arta, Tajan, Mogan and Morvarid) and 5 levels of wild mustard densities (0, 4, 8, 16 and 32 plants.m-2). The results of combined analysis showed year effect wasn’t significant on light extinction coefficient, light use efficiency, vertical distribution of leaf area and dry matter, but cultivar×wild mustard density interaction effect was significant. In this research distinguished dry matter accumulation and too leaf area amount in all of evaluated layers in Morvarid cultivar was higher than other cultivars in competition and pure conditions. Also, wheat cultivars in competition conditions assigned higher of leaf area and dry matter to the upper layers of canopy that this event was more evident in Morvarid and Moghan. In this research, the means of light extinction coefficient in the maximum of wild mustard density in Morvarid, Moghan, Arta and Tajan was 0.23, 0.51, 0.63 and 0.65, respectively. The highest and lowest of light extinction coefficient observed in Tajan and Morvarid, respectively. Totally, the results of this experiment in two years showed Morvarid had the highest of seed yield for the reason that the most of vertical distribution of leaf area and light use efficiency and too, the lowest of light extinction coefficient in compared to other cultivars, and was the more of succeed in competition with wild mustard.

  • A. Ghaffari, V.R. V.R. Ghasemi, E. De Pauw Pages 63-74
    The dryland areas of Iran are characterized by considerable weather variability, as well as major abiotic stresses, in particular drought and cold. Differentiation of Agro-climatically diversity, zoning of different areas need to take into consideration for crop suitability and management. In view of the very diverse climates, an agroclimatic zone map is of vital importance to achieve this purpose. The objectives of this study are to present Agro-climatically zoning differences for crop suitability usages. In order to do this study to indicate easily available information to agricultural producers, researchers and decision-makers were carried out. Data of monthly averages of precipitation, temperature, relative humidity, total incoming solar radiation and wind speed from the main stations were collected in Iran and data of neighboring countries were gathered from 1973 to 1998 analyzed by using UNISCO approach. Zoning maps on the basis of the three criteria: moisture regime, winter type and summer type indicated a total of 28 agro-climatic zones have been differentiated, from which only six (arid-cool winter-warm summer, arid-cool winter-very warm summer, arid-mild winter-very warm summer, semi arid-cold winter-warm summer, semi arid-cool winter-warm summer, and semi arid-cold winter-mild summer identified in where occupy nearly 90% areas of Iran. It can be concluded UNISCO approach is applicable and provide useful information for researcher and decision makers.
    Keywords: Agro, Climatical zoning, UNESCO, Moisture regime, Winter, Summer type, GIS
  • S. Pakravan, G.R. Valizadeh, A. Samadi, K. Alizadeh, J. Asghari Pages 75-82

    This study was carried out to determine effects of phosphorus residual applied to wheat on vetch (Vicia Panonioca) growth, yields and some soil physical, chemical properties in soil. The experiment was conducted with randomized completely block design in a field with three replications including four levels of P residual (applied for wheat P0, P15, P30, and P45 kg P2O5 in hectare) from Triple Super Phosphate fertilizer sources. Vetch seeds were planted at same place of planted wheat and applied P according to our package. After harvesting of vetch, plant samples were collected and soil samples prepared from 0-25 cm of soil depth. Results showed that phosphorus residual had significant effects on yields of seed and vetch biomass, number of cluster, root nodules, seed phosphorus concentration and uptake (P≤ 0.05), and weight of thousand vetch seed (P≤ 0.001). Phosphorus residual increased vetch growth significantly leading to increased soil organic matter, structural size and cation exchange capacity (P≤ 0.001). With increasing applied phosphorus fertilizer to wheat or soil phosphorus residual, vetch length, number of cluster, and number of effective nodules of vetch roots, also increased. Greater grain and biomass yields were observed in P45 treatment. It can be concluded that phosphorus residual can effect on P uptake and vetch growth and increase P uptake. In addition soil structural stability and cation exchange capacity improved by greater vetch growth. Vetch has also ability to use phosphorous residual from soil.

    Keywords: Phosphorus residual, Vetch yield, P uptake, soil physic, chemical properties
  • K. Alizadeh, M. Arshad Pages 83-90
    Cold tolerant safflower genotypes may be used as alternative winter crop in cold drylands of Iran. 56 selected genotypes of local safflower were tested under controlled and field conditions during winter 2013 and 2014. Genotypes were tested for their withstand remaining frozen for various freezing temperatures and different times. Survival of fully acclimated seedlings was evaluated after remaining frozen for 12 hours to 20 hours at -3°C which continuously decreased -2 in each hour up to -19°C. Survival after 12 hours at -3°C ranged from 0 to 100% and after 20 hours ranged from 0 to 20%. Selected materials were irrigated and germinated during fall planting in order to expose for winter cold in the field trial. There was a large variability among accessions for freezing tolerance in both controled and field conditions. Lethal temperature for 50% of the plants (LT50) with temperatures ranging from –3 to –19°C. All selected genotypes were fully germinated in the autumn however, the percent of green stand during spring and after winter damage was observed between 1 to 90 percent. There was a negative correlastion between LT50 and percent of stands in the spring. 15 cold tolerant genotypes were selected for further investigations.
    Keywords: Carthamous tinctorius, LT 50, Drylands